Nizza látnivalók

Nizza látnivalók

Nizza a világ egyik legnépszerűbb úti célja, a Francia Riviéra fővárosa. A kellemes mediterrán éghajlata, a festői óvárosa, a lenyűgöző épületei és attrakciók elbűvölik az ide látogató turistákat. Az attrakciók gazdagsága és a kellemes tengerpartja miatt mindenki megtalálja a számítását.

Nizza legszebb látnivalói

Nizza a páratlan elhelyezkedése miatt nem csak nyáron, hanem egész évben kellemes éghajlattal rendelkezik, így még téli hónapok alatt is ideális tengerparti kiruccanásra. Az olaszos hangulata miatt már az 1820-as években is brit uralkodó osztály felkapott téli üdülőhelye volt, de a vibráló mediterrán energia az impresszionista festőket is vonzotta.

 Nizza Promenade Anglais

Promenade Anglais és a nizzai karnevál

Nizzát februárban is érdemes felkeresni, minden évben megrendezik a nizzai karnevált, amely a riói mellett a világ egyik leghíresebb karneválja. A fergeteges esemény 2 hétig tart, és több százezren érkeznek, hogy megtekintsék a híres virágos felvonulást a Promenade Anglais-on. A híres sétány Nizza emblematikus tengerparti sétánya, amelynek mentén olyan bámulatos épületek találhatók, mint a Palais de la Méditerranée színház, valamint a Villa Masséna Palota, és végig pálmafák, kertek szegélyezik. A sétány a Baie des Anges (Angyalok-öböl) strandok mentén fut végig, amely igen kedvelt az andalgó párok, a kerékpárosok, görkorcsolyások körében is.

Nizza Promenade Anglais

Nizza óvárosa – Vieille Ville vagy le Vieux Nice

A helyiek által csak Babazouk-ként hívott óváros olaszos hangulatú, keskeny sikátorok, és macskaköves utcácskák labirintusából áll. A Várhegytől a Ville Colline du Château nyugati felétől indul, tágas sugárutak határolják, míg a déli részében egészen a Ponchettesig tart, ahol érdemes a péksüteményeket és friss halakat árusító üzletekbe is bepillantani. Az óváros kiemelt látnivalói közé tartozik a pazar barokk stílusú palota a Palais Lascaris, amely az óváros ékköve. Egykor a Lascaris-Ventimiglia uralkodó család lakhelyeként működött. Különlegessége a szobák bútorzata a 17-18. századból, valamint a gazdagon díszített falfestmények és a flamad kárpitok. A város a palotát 1942-ben felvásárolta, és történelmi műemlékké nyilvánította. A palota a Szent Réparat katedrális (La cathédrale Sainte-Réparat) közelében a Rue Droit-on található. A Marché aux Fleurs, a hagyományos provencei virágpiac kedvelt a turisták körében, amely a színes csíkos napellenzőivel már messziről csábítja a helyi portékákat vásárlókat.

Nizza óváros

Várhegy – Le Parc de la Colline du Château

A Várhegy egy meredek sziklán található, a nevét az egykori katonai erődnek köszönheti, amelyből a 11-18. században Nizza kikötőjét, és a Nizzai-öblöt lehetett a betolakodóktól szemmel tartani. A fellegvárat még XVI Lajos uralkodása idején szinte teljesen lerombolták, és egy kellemes vízesésekkel rendelkező, pálmafás oázissá alakították, és a kastélynak már csak a romjai láthatók. A Promenade Anglais-tól induló turisztikai kisvonattal a kastély könnyen megközelíthető, vagy az óvároson keresztül gyalogosan. A fentről nyíló csodálatos panoráma miatt kedvelt a turisták körében, különösen napnyugtakor nyílik festői kilátás a városra és a tengerre. A kastélyromok a Quai Rauba Capeu-tól induló art-deco lifttel és lépcsőkön járhatók be.

Orosz ortodox székesegyház – Catédrale Orhodoxe Russe Saint-Nicolas

A már külsejében lenyűgöző is orosz ortodox székesegyház Oroszországon kívül a legfontosabb vallási épületek egyike. Miklós cár építtette 1912-ben, ma műemlékvédelem alatt áll. A belseje gazdagon díszített falfestményekkel, aranyozott ikonosztázzal, és ikonokkal. Meghatározott öltözködési szabályok betartása mellett a turisták számára is látogatható a templom belseje.

Nizza Orosz ortodox székesegyház

Kék szék – Le Chaise Bleue de SAB

Egyik nizzai érdekesség a Le Chaise Bleue de SAB, amely a tengerparton a A Promenade Anglais mellett található. A betonplaccon álló döntött szék Sabine Géraudie munkája, aki beleszeretett a városba. Nizza iránti tiszteletéből készült a mű, amelyhez az 1930-as évekből származó fogasokat használt fel.

Nizza Kék szék

Garibaldi tér – La Place Garibaldi

A Garibaldi tér kedvelt úti célja a Nizzába látogató turistáknak, amely a város egyik legrégebbi és legnagyobb tere. A különlegességét a merész sárgára festett épületek adják, a tér közepén található Garibaldi szobra, aki a város születte, és számtalan kávézó, étterem veszi körül. A teret egy villamosvonal is keresztezi, és a közelében található a népszerű Bolulevard Jean Jaures.

Cimiez negyed – Quartier Cimiez

A Cimiez negyedben, illetve a Cimiez- hegyen található az amfiteátrum és római fürdőmaradványok közelében a gyönyörű kert a Jardin du Monastére de Cimiez, amely egykor a bencés szerzetesi zöldséges és gyümölcsöskert volt. A Cimiez negyed további kihagyhatatlan látnivalója a Matisse Múzeum, amely a kert közelében található, és egy kellemes olajfás ösvényen közelíthető meg.

Marc Chagall Múzeum – Musée Marc Chagall

Nizza a művészetek iránt rajongók fellegvára, számtalan múzeum található. Marc Chagall Múzeum a művész munkáinak legnagyobb gyűjteményét tartalmazza, a Bibliai témájú festmények (Bibliai Üzenetciklusként vált ismertté, amelyet 1966-ban adományozott a francia államnak), rézmetszetek, szobrok láthatók, amelyekhez elsősorban az Ószövetség szolgált alapul. Chagall a mai Fehéroroszország területén született, és párizsi útja során a művészete radikális módon megváltozott, az avantgárd mellett a kubizbus irányzatát is magáévá tette. A múzeum vezetett túrák keretében is látogatható, a Boulevard Docteur Ménard-on található.

Nizza tengerpartja

Nizza Ruhl Plage

Bár Nizza tengerpartja festői látványt nyújt, nem árt tudni, hogy a vízpart meglehetősen kavicsos, és a víz gyorsan mélyül, így a családos fürdőzéshez inkább a Villefrance sur Mer (megközelíthető Nizzából a 100-as busszal), és Saint-Jean-Cap-Ferrat strandjai javasoltak. Nizzában számos privát strand található, például a Várhegy lába alatt lévő Castel Plage, vagy a Le Méridien Hotel és a Casino Ruhl környéki Ruhl Plage, amely a medencéje miatt a családosok körében is népszerű.

Villefrance sur Mer

Kirándulás Nizza környékén

Éze Nizzától alig 7 km távolságra található, de mára a két település szinte összeépült. Éze két részből áll, az egykori erődített középkori falu a meredek sziklán áll, viszont a modern városrész a tengerparton található. Nevezetes látnivalói a Fragonard Parfüm Múzeum, és a 12. századi temploma. Éze tömegközlekedéssel is könnyen elérhető Nizzából, a 82-es busszal, ugyanakkor a közeli Antibes a 200-as busszal, vagy vonattal közelíthető meg.

Éze

Nizza szervezett programok

Fotók: Wikipedia, Pixabay