Cannes

Cannes

Cannes a Francia Riviéra egyik leghíresebb városa, a nemzetközi filmfesztivál mellett számos érdekes látnivalót kínál. Emblematikus utcája a Croisette, palotái közül a Carlton Hotel a leglátványosabb. Az óvárosa a Le Suquet a dombon található, ahonnan látványos panoráma nyílik a Croisette-re és az öbölre. A nyári tűzijáték fesztivál Cannes egyik legjobb eseménye. A világhírű vörös szőnyeggel borított lépcsősora bizonyos időszakok kivételével ingyenesen látogatható, és fotó is készíthető.

Cannes legjobb látnivalói

Boulevard de la Croisette

Az egykori tengerparti halászfalu ma a Francia Riviéra legfelkapottabb úti célja, évente több millió turista keresi fel. Cannes egyik leghíresebb attrakciója a pálmafákkal szegélyezett sugárút, amelyet fényűző luxusszállodák és a legnevesebb világmárkák üzletei határolnak. A fényűző szecessziós stílusú Carlton Hotel mint épület is lenyűgöző látványt nyújt. A sétány mentén a pálmafák alatt díszes padok sorakoznak, ahol az úton szép számban elsuhanó sportautókban is lehet gyönyörködni. A sétánytól csak pár lépésre van a tenger, választhatunk fizetős luxus tengerparti strandklubot vagy ingyenesen látogatható strandokat egyaránt.

Cannes óváros

Óváros – Le Suquet

Cannes óvárosa a part felett a Mont Chevalier dombon magasodik, ahová több mint 100 lépcső megmászásával és elektromos kisbuszok segítségével juthatunk fel. Az óváros meredeken kanyargó macskaköves utcákból áll. Nevezetes látnivalója a Castre Múzeum (Világkutatások Múzeuma), amelynek egy régi kastélyépület ad otthont, valamint a gótikus stílusú Remény Szűzanya temploma. A kastély négyszögletes tornyába (Tour du Mont Chevalier) fel is lehet mászni. Már csak a panoráma miatt is érdemes felkeresni, hiszen lenyűgöző látvány nyílik a Cannesi-öbölre. A Rue Mynadier a Le Suquet egyik fő bevásárlóutcája.

Vieux Port

A régi kikötő a Vieux Port a Le Suquet alatt található, amely nevezetes a nemzetközi vitorlásfesztiválról, és az évente megrendezett Királyi Regatta versenyéről. A kikötőben kitűnő hal és tenger gyümölcseit kínáló éttermek találhatók.

Cannes vieux port

Kongresszusi Központ

A májusi Cannes-i Filmfesztivál a város egyik leghíresebb rendezvénye. Az első eseményre 1946-ban került sor, a díjat, az Arany Pálmát 1955-ben alapították. A fesztivál szorosan kapcsolódik a városhoz és a Palais des Festival (1982) épülethez, amelyet kimondottan az esemény miatt építettek fel – a fesztivál sikerére, és az üzleti turizmus szárnyalására tekintettel -, évente 50 szakmai rendezvénynek ad otthont. Az épület a Croisette nyugati végén a Vieux Port közelében található, a hatalmas üvegtáblákkal rendelkező épület mára tökéletesen beleolvad Cannes városias területébe. Itt látható a világ egyik leghíresebb lépcsősora. A 24 lépcső vörös szőnyeggel van beborítva, és minden májusban a fesztivál egyik leglátványosabb helyszíne. Egész évben látogatható, fotó is készíthető – bizonyos alkalmak kivételével. A Rotonde Lérins-t (2006) egy hatalmas terasz veszi körül, ahonnan körpanoráma nyílik az óvárosra és a Croisette-re. A kongresszus épületét 2010-ben újították fel, a felújítása során 4 ezer l fehér festéket használtak fel. Az épület 3 térrel rendelkezik, a fesztivál hivatalos ceremóniájának helye a Grand Auditorium Louis Lumiére. A palota látogatása az Idegenforgalmi Irodában történő regisztrációval lehetséges.

Hírességek Sétánya – Chemin des Étoiles

Nevezetes látnivaló a palota körül Chemin des Étoiles, amely összesen 150 világhírű színész és filmrendező kézlenyomatait tartalmazza.

Festett falak

Cannes egy szabadtéri filmmúzeum, a nagyméretű festett falak szerte az egész városban láthatók, az összesen 15 alkotás a sztárok képmását vagy a filmjeleneteket ábrázolja. Nagy freskó a 133 m2-es Taxisofőr, vagy a Gambetta negyedben látható 170 m2-es Belmondo festmény.

Pirotechnikai Művészeti Fesztivál

Júliusban és augusztusban összesen hat alkalommal rendezik a Pirotechnikai Művészeti Fesztivált, amelyen a leghíresebb pirotechnikusok versenyeznek az Ezüst Vestal-ért. Ezen alkalmakkor a Cannesi-öböl ezernyi fénytől ragyog, évente több százezer ember érkezik Cannes strandjaira a látványos produkciók megtekintésére.

Cannes strandok

Cannes strandok

Cannes az elhelyezkedéséből fakadóan kellemes mediterrán klímával rendelkezik, az időjárás egész évben kellemes, tengerparti nyaralásra egészen májustól októberig ideális. Kedvelt a finom homokos strandjai miatt, a nyugodt víze a családos nyaralók számára is ideális. Homokos strandjai kb. nyolc km hosszan terülnek el. Számos strand hotelek magántulajdonában áll, ugyanakkor a Croisette mentén található Plage Zamenhof és a Plage Macé-t bárki ingyenesen látogathatja, a napernyők és nyugágyak használatáért kell fizetni.

Kirándulás, egyéb program a környéken

Marineland Côte d’Azur

Cannes-tól Antibes 9 km távolságra található, így a Marineland ideális program a családos nyaralók számára. Az Antibesben található Marineland egy hatalmas tengeri állatkert, ahol például 130 tengeri emlős, 4000 hal és madár található.  A 30 m hosszú cápaalagútja már az 1990-es évek végén megnyílt, és itt épült a világ egyik legnagyobb kardszárnyú delfinek számára kialakított medence.

Marineland Cote d'Azure

A fő látnivalók a kardszárnyú delfinek, palackorrú delfinek, szürke cápák, bika cápák, oroszlánfókák és még számtalan különlegesség. 3 pingvinfaj otthona, és 2021-be kibővült a Humboldt-pingvineknek szentelt új térrel. A területe 26 Ha, és az állatok 46 millió liter tengervízben élnek, amelyet a parttól 600 m-re, 70 m mélyről szivattyúznak. A Marineland látogatása átlagosan 6 órát vesz igénybe. Állatbemutatókat és különféle oktatási programokat kínál, például gyilkos bálnákkal, palackorrú delfinekkel és más kivételes képességgel rendelkező állattal. Amennyiben az időjárás rossz, akkor sem az állatkert sem a szabadidős komplexum nem látogatható, ezért érdemes a látogatás előtt a létesítmény honlapján tájékozódni. Cannes és Nizza irányából könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is, például a TAM-hálózat 200-as buszával.


Cannes szervezett programok