Palais Longchamp

Palais Longchamp Marseille

A Marseille szívében található Palais Longchamp egy bámulatos zöld terület, és egy építészeti gyöngyszem, amely méltán népszerű a helyiek és a turisták körében. A palota a város egyik legszebb épülete, egy emlékmű, amelyet a 19. században a  Marseille-csatornán keresztül érkező víz megérkezésének ünneplésére építettek. Az angol stílusú kertje ad otthont az évente rendezett Marseille Jazz Fesztiválnak. A legszebb arcát a Boulevard Longchamp bejárat felöl mutatja meg.

Palais Longchamp látnivalói

Marseille történetében az ivóvíz hiánya ivóvíz régóta komoly problémát jelentett , így a város terjeszkedésével párhuzamosan, valamint az 1830-as évek szárazsága, és a kolerajárvány miatt egy csatorna építésébe fogtak. Majd 1847 nyarán a Durance folyó felől megérkezett a várva várt víz a fennsíkra (Plateau Longchampra), amely Marseille átalakulását eredményezte. Majd húsz évvel később megbízták Henry Espérandieu építészt az ambiciózus projekt elkészítésével, aki a Notre Dame de la Garde-bazilika építésze volt. A munka tényleges elkezdésére 30 évet kellett várni, amely hét év alatt épült meg. Az átadására pedig 1869-ben került sor.

Marseille legszebb parkja

A palota egy nyolc hektáros zöld területen fekszik, egy több részből álló zöld oázis a város szívében. Mivel a városközpontban csak kevés a zöldterület, így a helyiek is szívesen jönnek pihenni és sétálni. Az árnyékos területeken pihenőpadok és gyerekeknek kialakított játszóterek találhatók, valamint egy kutyafuttató, amely a park nyitvatartásával azonos időben látogatható. Az épület alatt több szinten hatalmas és pazar kertek sorakoznak. Az épülettel együtt avatták fel francia stílusú kertet, amely még inkább kiemeli az épület előtt álló szökőkút, és a szobrok szépségét. Az alatta lévő angol stílusú kert korábban állatkertként működött, amely 1854-ben nyílt meg, de a közvélemény rosszallása miatt 1987-ben bezárták, viszont az elhagyott ketreceket megtartották- például a zsiráf pavilont, madárházat, farkasok ketrecét. A zsiráfot a zoológiárt rajongó X. Károly kapta Méhémet Alitól, aki pár hónapig a marseille-i állatkert vendége volt. Az angolkert ad otthont az évente rendezett neves Marseille Jazz des Cinq Kontinensek Fesztiválnak.

Egy monumentális komplexum

Palais Longchamp Marseille

Szökőkút

A Palais Longchamp központi eleme a szökőkút, amelyet vízesések szegélyeznek, és két impozáns árkádsor veszi körül. A látogatókat elsőként a szökőkút látványa nyűgözi le. A tetején büszkén áll a Durance-t megjelenítő fiatal lányalak, miközben a lábát egy fordított amforára helyezi. A szökőkút minden mozzanata azt idézi fel, hogy a víz milyen bőséget és termékenységet hozott be Marseille életébe. A lány mellett a termékenység, a betakarítás istennője Ceres, valamint a szőlő és a gyümölcs istennője Pomona áll egy négy bika vontatta szekéren. A víz látványosan egy hatalmas medencébe zúdul bele.

Múzeumok

Mindegyik szárny oldalán egy-egy kulturális tér található. A szökőkutat megkerülve két lépcsősor vezet fel a múzeumokba, a bal szárnyán a Szépművészeti Múzeum, míg a jobb oldalon a Természettudományi Múzeum kapott helyet. A Szépművészeti Múzeumban több mint nyolcezer műremek látható, a 16. és 17. századi jelentős olasz, francia mesterek munkái (festmények, rajzok, szobrok). A Természettudományi Múzeum jelentős látnivalói a több mint 80 ezer darabból álló honosított állatok példányai, és a regionális állat és növényvilágot reprezentáló példányok.

A palota belső dekorációinak elkészítésével a kor jelentős művészeit (például Barye, Chavannes) bízták meg. 1896-ban avatták fel a jardin du plato-t, amelynek pincében két helyiség szolgált víztározóként, mielőtt a városban szétosztották volna a Durance vizét. 1863-1864 között épült a csillagvizsgáló (jardin de l’ observatorie). Ma már csillagászati múzeumként használják, csillagvizsgálatra nem. Nevezetes látnivalója a kiállítótermében lévő Foucault távcső, a teleszkóp kupola, és a különléle 19. századi műszerek.

Palais Longchamp Marseille

Megközelítése

Parc du Palais Longchamp

Boulevard du Jardin zoologique

13004 Marseille

Metróval: 1-es vonal Longchamp megálló

Villamossal: T2 vonal Longchamp megálló

Nyitvatartás

Palais Longchamp egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de a nyitvatartás az évszaktól függően különböző.

Park nyitvatartás október-március: 07:00-18:30, április-szeptember: 07:00-20:00 óra között.

Múzeum nyitvatartás kedd-vasárnap:09:00-18:00 óra között.

Zárva minden hétfőn (húsvét, pünkösd hétfő kivételével), valamint jan.1, máj. 1., nov. 1 és 11., dec.25-26.

Jegyár

A külső galéria ingyenesen, míg a műemlékek belépőjegy vásárlása mellett látogathatók.

Fotók: marseilletourisme.fr, Pixabay