Arles látnivalók

Arles látnivalók

Arles Franciaország történelmi városainak egyike, Provence délnyugati felében található. Legnépszerűbb látnivalói az ókori romok, és a van Gogh-hoz kapcsolódó helyszínek. A római romok és a középkori Saint Trophime templom szerepel az UNESCO világörökség listáján is. A romantikus városközpont kompakt méretű, a nevezetességei könnyen bejárhatók. Arles-nek azonban van egy modern arca is, például a Frank Gehry által tervezett torony a Luma Arles.

Arles legszebb látnivalói

Arles óvárosa

Arles-t a Camargue kapujának is nevezik, a Camargue régiótól északkeletre fekszik Provence délnyugati felében. A várost a görögök alapították, később a kelták, és a rómaiak foglalták el.Arles-nak jellegzetes provence-i hangulata van, és történelmi látnivalói, és szépsége ellenére igen csak alulértékelt.Nyitott tereit szűk utcák kötik össze, amelyekben számtalan kávéház található, ahol mindig pezseg az élet. A város romantikus kinézetét köszönheti a régi, fakónak tűnő, pasztellszínű házainak. Arles főtere a Place Republique, amelynek középen egy római kori obeliszk áll.

Arles látnivalók

Amfiteátrum

A rómaiak idején Marseilles mellett Arles volt a régió legfontosabb települése, az arles-i római romok az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek Az ókori római amfiteátrum (Arénes) a városközpontban található, egy nagy kerek építmény, amely a korához képest sértetlenül maradt meg – beleértve az eredeti római vízelvezető rendszert, a teraszokat és a galériákat. Az 1. században Augustus uralkodása idején épült, és a római Colosseum ihlette. Részben felújították, szemléltetve, hogyan is nézhetett ki kétezer évvel ezelőtt. Anno gladiátorversenyek helyszíne volt, majd a középkorban a falait védőtornyokká alakították, és menedékként, és védelmi célokra használták. Az amfiteátrum napjainkban különböző kulturális rendezvényeknek, koncerteknek és Camargue-stílusú bikaviadaloknak is helyszíne.

Arles Amfiteátrum

Nem az amfiteátrum az egyetlen római emléke a városnak, az északi részén található Konstantin császár termálfürdőjének romjai, bár csak töredéke maradt fenn – a császári palota sem látható ma már-, de jól szemlélteti, hogy a korabeli fürdők milyen impozáns épületek voltak. Érdemes megtekinteni az Alyscamps nekropoliszt, amely egy római temetkezési hely volt, és a római színház romjait, amely szintén kulturális eseményeknek, színházi előadásoknak ad otthont. További római kori szarkofágok az Arles-i Régészeti Múzeumban találhatók, amelynek nevezetességei a 2000 éves római bárka, valamint a korabeli mozaikok és mellszobrok.

Saint Trophime templom

A Place de la Republique-n található a román stílusú Szent Trofi templom, amely a középkori Arles fontos öröksége, szerepel az UNESCO világörökség listáján. Nevezetes a díszesen faragott ajtajáról, amely a Végső Ítéletet ábrázolja, valamint a templombelső román stílusú részleteiről. A templommal szemben található a 17. századi Városháza, valamint a közvetlen mellette a 12-14. századi kolostor bejárata. A kolostor főként román stílusú, de gótikus elemek is megfigyelhetők, a földszinti kerengőjében található szobrok bibliai történeteket ábrázolnak. A közelmúltban újították fel, és a kolostorra néző mellvéden is fel lehet menni. A templom ingyenesen látogatható, viszont a kolostorba való belépésért fizetni kell.

Arles Saint Trophime templom

Vincent van Gogh Arles-ban

A világhírű holland festőművész közel két évet élt Arles-ban, amelyet a festészete legtermékenyebb időszakának tartanak. Sajnos a városban egyetlen alkotása sem látható, viszont érdemes felkeresni azt a kávézót, amelyet van Gogh a híres „Café, le soir” festményén ábrázolt. Ma ez a kávézó az egyik legfelkapottabb helyszín a városban, a Place du Forumban található. A festmény pedig Hollandiában a Kröller-Müller Múzeumban tekinthető meg. Bár a 20. század jelentős részében nem kávézóként működött, de az 1990-es években a festményen látható módon felújították, és mint kávézót újra nyitották.

Az amfiteátrum és a színház mögött található a Vincent van Gogh Alapítvány (Fondation Vincent van Gogh) a Luppe palotában, amely Arles képzőművészeti múzeuma. Gyűjteményében modern festők, és művészek munkái láthatók, időszakos és tematikus kiállításokat rendeznek.

Az L’ Espace Van Gogh szintén különleges látnivaló, amelynek udvarát a ” Le jardin de la Maison de Santé a Arles” festmény alapján alakították ki. A hely egykor elmegyógyintézet volt, és a festő a kórházi szobájának erkélyéről festette meg. Ma kulturális központként működik.

Luma Arles

Arles modern arca a Luma Arles, vagyis a La Tour (Torony). A Luma Arles projekt része, és az egykori iparterületek helyén hozták létre a Parc Ateliers-nél. A különleges 10 emelet magas toronyépület három fő anyagból áll: üvegből, betonból és acélból. Frank Gehry tervezte, akinek neve jól ismert a bilbaói Guggenheim Múzeumról. Maga az épület egy 56 m magas csavarodó homlokzatú torony, amelyet fényvisszaverő alumínium lapokkal burkoltak be. 2021-ben nyílt meg, ahol a többcélú terek (művészeti és próbastúdiók, különböző installációs terek) mellett kávézók és éttermek is találhatók.

Luma Arles

Fotók: Wikipedia, Pixabay, Tess.fr

További utazási tippek

Bled