Cote d’Azur látnivalók

Côte d’Azur látnivalók

A Francia Riviéra évről évre minden utazót elvarázsol. Az emblematikus városai Nizza, Antibes, Monaco, Cannes a gazdagok és fényűző csillogást kedvelők paradicsoma. A tengerpart mellett a környék különleges látványosságai a sziklára épült középkori települések. Különösen Èze népszerű, a bámulatos panorámája, a fennmaradt építészete miatt kedvelt úti cél. Marseille felöl akár Nizza, Antibes is könnyen elérhető.

Kirándulások a Côte d’Azur mentén

A Côte d’Azur a 120 kilométer partszakaszán közel 50 kilométeres hosszú homokos és aprókavicsos plázsok váltakoznak. Nemcsak kiépített úthálózata révén, de az SNCF gyors- és expressz vonataival könnyedén elérhető. A Côte d’Azur az európai nagyvárosokkal és minden francia régióval összeköttetésben áll. A TGV Méditerranée Párizs-Nizza távolság öt és fél óra, míg a Marseille-Nizza távolság két és fél óra alatt tehető meg a szupervonattal.

Nizza

A Francia Riviéra látnivalói

A festői tengerparti sáv Saint-Tropez felöl az olasz határig Mentonig húzódik, és olyan stílusos településeket foglal magába, mint Nizza, Antibes, Monaco vagy Cannes, amelyek a Côte d’Azur krémjei, és a gazdagok, és a fényűző csillogást kedvelők paradicsoma. Privát strandok előkelő éttermek, pazar villák, és a kikötőkben luxus jachtok sorakoznak. A csodálatos Francia Riviérán érdemes elhagyni az autópályát, hiszen a Menton és Nizza közötti corniches bámulatos panorámát kínál. A tengerparti út, a Basse corniche a part mentén, míg a Moyenne corniche egy kicsit magasabban fut végig. A tenger fölé magasodó Haute corniche teljes panorámát nyújt a Földközi-tengerre. Éze felett található a lenyűgöző látványt nyújtó Grande corniche.

Éze

Éze

Èze alig hét kilométerre fekszik Nizzától, mára gyakorlatilag szervesen összeépültek. A bájos település két részből áll, míg modern városa közvetlenül a Francia Riviéra mentén fekszik, addig a kanyargós utcácskákkal szabdalt középkori falu egy meredek hegyen terül el. A Côte d’Azuron összesen 120 ilyen hegyi falu található. A village perché-k jellegzetessége, hogy szikla tetejére épültek a középkorban, és erődített falvakként kiváló kilátást nyújtottak a környékre. A vidéki hangulat, kézműves portékák és a kilátás miatt igen népszerű az ide utazó turisták körében. Híres a Botanikus Kertje, amely egy 12. századi véderő helyén épült, megközelíthető gyalogosan a világhírű filozófus Nietzsche útján, amely 1,2 kilométer hosszú, vagy helyi buszokkal, amelyek közvetlenül a középkori falu bejáratáig közlekednek.

Éze

Nizza

Nizza a Côte d’Azur fővárosa, amelyet a napsütés városának is neveznek, méltán az egyik legnépszerűbb úti cél. A Promenade Anglais ad otthont a híres nizzai karneválnak. Az olaszos hangulatú óvárosában macskaköves utcák labirintusában lehet bolyongani, fő látványosság a barokk palota a Palais Lascaris. Érdemes a turisztikai kisvonattal a Várhegyre felmenni, ahol stratégiai helyen egy fellegvár állt, ma pedig egy pálmafás városi oázissá alakították ki a területet. Nizzában található az orosz ortodox székesegyház, amely 1912-ben épült. A templom belül gazdagon díszített, és az egyik legfontosabb vallási épület az anyaországon kívül. Nizzában nem egy művészeti múzeum található, például a Marc Chagall Múzeumban a művész jelentős munkái láthatók.

Saint-Tropez

Az egykori hangulatos halászfalu napjainkban egy elbűvölő tengerparti üdülési célponttá vált, ám ma is őrzi egykori báját. Ideális azoknak akik, kellemes homokos partszakaszt keresnek, illetve egy stílusos helyen kívánják élvezni a tengerparti nyaralást. A történelmi központjában macskaköves utcákon lehet bolyongani, a régi kikötőben (Vieux port) a csillogó jachtok mellett hagyományos halászhajókat is lehet látni. Az elegáns éttermek és luxus butikok ellenére is jellegzetes autentikus provencei hangulat lengi körül a várost.

Saint-Tropez

Antibes

Antibes a Francia Riviéra szívében fekszik, az egyik legnépszerűbb nyaralóhely. Elsősorban a strandjai miatt felkapott, ugyanakkor a családos nyaralók is szívesen választják a Marineland miatt, amely legalább 40 féle állat otthona. Kedvelt turisztikai látványosság a fallal körülvett óváros, amelynek nevezetessége a színes homlokzatú Notre-Dame-székesegyház és a 16. századi Fort Carré katonai erőd. Talán kevésbé ismert, de Antibesnek Picasso életében is szerepe volt, egy örömteli időszakát töltötte a Grimaldi kastélyban, amelyben ma egy 200 alkotással rendelkező Picasso Múzeum található.

Antibes Port Vauban

Cannes

Cannes világhírű egyrészt a hírességeknek szánt sétányáról, valamint a filmfesztiváljáról, amely 1946 óta a legrangosabb világesemények egyike. Langyos mediterrán klímája miatt, és finom homokos strandjai miatt kedvelt. Bár a strandok egy része a hotelek magántulajdona, Cannesben publikus strandok is találhatók a híres Boulevard de la Croisette mentén – ahol természetesen divatos (fizetős) strandklubok is egyaránt megtalálhatók minden kényeztetéssel és felszereléssel. A Boulevard de la Croisette a Côte d’Azur legdivatosabb utcája, amelynek mentén a pazar villák mellett fényűző szállodák találhatók, például a Carlton Cannes szecessziós építészeti alkotásként is jelentős. A macskaköves sikátorokból álló óvárosa a Le Suquet az öböl feletti lejtőn húzódik, ahol egy 11. századi őrtorony és egy 15. századi templom látható.

Cannes

Monaco

Monaco a világ második legkisebb állama, amelyről mindenkinek a luxus és a gazdagság jut eszébe. Világhírű a kaszinójáról, a pazar ötcsillagos szállodáiról és a sziklájáról, amely kimagasló jelentőséggel bírt a város történelmében, a monacói fejedelemség (Grimaldi- dinasztia) létrehozásában. Monaco történelmi központja a La Rocher amely egy önálló kerület. Nevezetes látnivalói a monacói hercegi palota, valamint az ingyenesen látogatható Szent Miklós-székesegyház, amelynek nevezetessége, hogy Rainier herceg itt vette el a híres amerikai színésznőt Grace Kellyt. Nem csak családosoknak, hanem a természetért rajongók számára is jó program az Oceanográfiai Múzeum, amely egyrészt akváriummal, másrészt bálnák, delfinek csontvázait bemutató kiállítással rendelkezik. Monaco másik leghíresebb kerülete Monte-Carlo, ahol a Monte-Carlo Casino, és a Hotel de Paris Monte-Carlo, valamint a Café du Paris található. A kaszinó reggelente fizetős látogatásként látogatható, de már az épület külső homlokzata is megérdemli a figyelmet.

Monaco

Tipp:

A francia Riviéra felfedezéséhez jó választás a nizzai tartózkodás, hiszen a városból akár tömegközlekedéssel, akár autóval könnyen felfedezhetők a közeli látnivalók.