Chatedral Nouvelle Major

Chatedral Nouvelle Major Marseille

A Chatedral Nouvelle Major Marseille egyik emblematikus turisztikai attrakciója, a tengerpart mellett a vízpartra néző sétányon található a MUCEM-től, és a le Panier negyedtől sétatávolságra. A monumentális neobizánci templom igen fiatal, csak a 19. században épült, és a mérete a római Szent Péter-bazilikával vetekszik, a kupola 70 méter magas, és 18 méter átmérőjű. A templom a kötelező látnivalók egyike, és környékének jelentős felújítása miatt ma Marseille egyik legdivatosabb városrésze, a megújult boltívek divatos bároknak kávézóknak ad otthont.

Chatedral Nouvelle Major látnivalói

A Chatedral Nouvelle Major a Vieux Port északi részén, a Joliette kerület szélén található. Franciaország egyik legnagyobb temploma, 1906 óta műemlék. A pompázatos megjelenésű épületegyüttes a régi, 4. századi La Vieille Major (átalakítása, bővítése révén) és az új Majorból áll. Több néven is ismert, hivatalos neve Chatedral Sainte-Marie Majeure, a helyiek csak „la Major-ként” nevezik. Franciaországban két évszázada nem épült katedrális a la Major kivételével.  Majd a 19. században egy olyan monumentális templomról álmodtak, amely méltó módon tükrözi Franciaország első kikötőjének fontosságát, és az ország második legnagyobb városának jelentőségét. A 19. században a várost nem csak erőteljes demográfiai, hanem társadalmi és gazdasági fellendülés jellemezte, ez időben épültek olyan fontos és emblematikus épületek, mint a Palais du Pharo, a Palais Longchamp, vagy a Docks. A katedrális építéséhez három építész fűződik például a Notre Dame de la Garde, és a Palais Longchamp tervezője Henry Espérandieu.

Chatedral Nouvelle Major Marseille

Chatedral Nouvelle Major építése

A munkálatok 1852-ben kezdődtek meg azon a helyen, ahol korábban már a több vallási épület is állt, és az építkezés 1893-ban fejeződött be. A Le Major külső homlokzata fehér márványból és zöld firenzei zöldkőből váltakozásából áll, ami a jellegzetes csíkos kinézetét adja, és egyedi megjelenést kölcsönöz számára. A kupolái pedig az isztambuli templomok hangulatát idézik meg. Egy monumentális építészeti együttest alkot, több mint 140 m hosszú, és a hajó 20 m magas, Két 60 m magas torony fogja körül a karzatot, és egy nagy hajóból, és szentély csoportból áll. Egy főkupolával és mellékkupolákkal rendelkezik, a főkupola átmérője 18 m és közel 70 m magas.

Habár a templom bizánci stílusú és a belső dekorációja a keleti templomokra emlékeztet, a román és gótikus stílusjegyek is megfigyelhetők. A belseje gazdagon díszített carrarai márvánnyal, és velencei mozaikokkal, valamint a homlokzata szobrokkal – a Krisztust ábrázoló Szent Veronikával, Provence apostolaival és szentjeivel. A templom előtti téren egy bronzszobron áll, a marseille-i püspök arcmásával az 1720-as évek pestises időszakából.

Chatedral Nouvelle Major napjainkban

Köszönhetően a közelmúltban megújult boltíveknek és a megnyílt divatos bároknak, kávézóknak – maga katedrális az egykori raktáraknak otthont adó boltívrendszerre épült rá -, valamint a környékén zajlott jelentős felújítás miatt, ma Marseille egyik legdivatosabb városrésze.

Chatedral Nouvelle Major Marseille

Augusztusi körmenet

Minden év augusztusában Nagyboldogasszony ünnepén körmenetet tartanak. Az Arany Szűz elhagyva a templomot, a Panier utcáin sétál végig egy csapat férfi és a hívek kíséretében.

Helyreállítási munkálatok

Habár a templomot (annak idején) tökéletesen tervezték meg és építették meg az állapotának gyors romlása miatt komoly felújítási munkát igényel. Ennek oka a tengeri éghajlatnak való kitettsége, bizonyos alapanyagok (homokkő) sérülékenysége, illetve az épület morfológiája. A katedrális teteje több évig, és több fázisban zajló helyreállítási munkák előtt áll, mivel a vízbeszivárgás miatt a kő és ólomlapokból álló tető megsérült. A munka összköltsége 8 millió euró, amelyet teljes mértékben az állam finanszíroz.

Chatedral Nouvelle Major Marseille

Megközelítése

Place de la Major, Marseille 2

Metróval: 2-es vonal Joliette megálló, 1-es vonal Colbert megálló

Villamossal: Joliette megálló

Busszal: 82, 82S, 49 La Major megálló

Tipp:

A La Major megközelítésére legideálisabb a Le Panier felöl, illetve a Mucem felöl gyalogosan, mivel a metróállomások jóval távolabb találhatók.

Nyitvatartás

Télen kedd-vasárnap: 10:00-18:00, nyáron 10:00-19:00 óra között.