Marseille közlekedés

Marseille közlekedés

Marseille kiváló hálózata révén könnyen bejárható tömegközlekedéssel és kerékpárral, bár az óváros kacskaringós utcáiban a legjobb mód a gyaloglás. A város két metró vonallal, 3 villamos vonallal, és 80 busz vonallal rendelkezik. Tavasztól őszig két tengeri kompjárat közlekedik a Régi Kikötő (Vieux-Port) és Pointe Rouge között, valamint az Estaque között.

Marseille az Aix-Marseille-Provence régió szívében fekszik, stratégiailag fontos kapuja a Fölközi-tenger és Európa között vízen, tengeren és szárazföldön egyaránt.

Marseille Provence Airport (MRS)

A Marseille Provence Airport a városközponttól 30 km távolságra helyezkedik el, egyben a Földközi-tenger fő légi központja. A repülőtér 2 terminállal rendelkezik, évente 9 millió utast fogad, csak Párizs irányából naponta 20 járat közlekedik. Az 1-es Terminál a hagyományos légitársaságok számára kínál prémium szolgáltatásokat. A 2-es terminál kizárólag a diszkont légitársaságok járatait fogadja, egyben Európa első fapados terminálja.

Bejutás repülőtérről a belvárosba

A repülőtérről számos lehetőség van a városközpontba bejutni:

  • Vonattal (TER): naponta több mint 60 járat közlekedik
  • Airport transzfer busszal: a járatok 04:30-00:10 között 15 percenként közlekednek
  • Taxival
  • Autóbérléssel: (8 autókölcsönző működik a reptéren)

Hasznos tippek a városközpontba való bejutáshoz

Legegyszerűbben és legolcsóbban az airport transzfer busszal (Navette 91) lehet a városközpontba bejutni. A kijárattal szemben találhatók a buszmegállók, buszjegyet automatában, a sofőrnél, illetve online lehet elővételben vásárolni. Online vásárolt retúrjegy esetén a buszon a jegykezelést követően kapunk a sofőrtől egy visszaútra szóló jegyet – amelyet feltétlenül a visszaútra meg kell őrizni, és bemutatni. A 91-es busszal kapcsolatos tudnivalók, menetrend megtekinthető a https://www.marseille-airport.com/fileadmin/user_upload/Bus/L91_EN.pdf alatt, a jegyek a https://store.marseille.aeroport.fr/bus.html alatt vásárolhatók meg. A busz megállás nélkül a központba a Gare Saint-Charles buszpályaudvarra érkezik (13-as, vagy 14-es platformra), amely gyakorlatilag egybeépült a vasútállomással. A busz szintén a 13-as, vagy 14-es platformról indul a repülőtér irányába. A metró az állomás mellett balra, kb. 200 m-re található, a járdára felfestett fehér sáv is segíti a megközelítését. Menetjegyek a metróállomáson az automatáknál vásárolhatók.

Közlekedés autóval

A város ideális elérhetőséget kínál Franciaország számos kulcsfontosságú régiójához, ugyanakkor Marseille-ben 3 – Spanyolországot, Olaszországot, és Észak-Európát – összekötő autópálya metszi egymást.

Camargue, Avignon elérése: 1 óra

Saint Tropez elérése: 1 óra 30 perc

Francia Riviéra elérése: 2 óra

A legközelebbi sílejtők elérése: 2 óra 30 perc

Közlekedés vasúton

A főpályaudvar Marseille központjában található. Párizsból naponta 17 TGV vonat közlekedik, a menetidejük alig 3 óra, Lyon vonattal 1 óra 40 perc alatt érhető el.

Közlekedés Marseille területén

Marseille közlekedés villamos

Marseille egy igen régi történelmi múlttal rendelkező város, i.e. 600 körül alapították. Az óváros nagy részében szűk sikátorok találhatók, amely gyalogosan is jól bejárható. Az RTM üzemelteti a busz, a villamos, és a metró hálózatot. Az RTM alkalmazás valós időben mutatja a kiválasztott busz érkezési helyét a felhasználó által megadott megállóba. 80 buszvonallal, és közel 1240 megállóval rendelkezik.

Ezenkívül a Frioul-szigetek, és az If-sziget is rendszeresen közlekedő hajókkal érhető el a Vieux-Portból. Az indulás napján érdemes a https://www.lebateau-frioul-if.fr/ oldalt megtekinteni, mert előfordulhat, hogy az időjárási körülmények miatt a hajók nem indulnak, illetve csak részlegesen az If-szigeten való kikötés nélkül közlekednek.

A város és a környék felfedezése ma már számos módon lehetséges: ezer kerékpár, turista vonatok, hajók, önkiszolgáló elektromos robogók (Lime), kerékpárok, segwayek szolgálják a turisták és a helyi lakosok kényelmét. A szolgáltatók sokszínű és exkluzív igényt képesek kielégíteni. Igen kedveltek városnézésre a háromkerekű taxik a tuk-tuk-ok is. A komphajó a Városháza és a Place aux Huiles tér (a történelmi városrész) között közlekedik, az út hossza csak alig 280 m, a világ legrövidebb tengeri útjaként emlegetik, mivel alig 4 percig tart.

Turista kártya – Marseille CityPass

A helyi Idegenforgalmi Iroda is árul CityPass-t. Igény szerint vásárolható 24, 48, vagy 72 óráig érvényes kártya, amelyek a tengeri közlekedés kivételével minden tömegközlekedési eszközre korlátlan hozzáférést biztosít, és a múzeumokba (egyéb turisztikai helyekre) ad különböző mértékű kedvezményt. A CityPass online is megvásárolható, hátránya, hogy érvényesítés előtt a jegyekért a Idegenforgalmi Irodába (11 La Canebiére) be kell menni. Továbbá, ha a programok között a Frioul-szigetek és If-sziget is szerepel, (és ha az időjárás miatt a hajók nem indulnak), akkor ebben az esetben kevésbé éri meg.  Ugyanakkor a főbb látnivalók – Vieux-Port, Panier negyed, Mucem gyalogosan is könnyen bejérhatók tömegközlekedés nélkül. A turisztikai vonatra (Petit Train) egy útra érvényes az ingyenesség.

További kedvezmények:

Ingyenes belépés a Velo-ba, Provence Múzeumba

1 belépés az If-szigetre, If-kastélyba

Turisztikai vonat (Petit Train)

A vonat mindhárom útvonala a Régi Kikötőből (Vieux-Port)indul.

  1. út: Régi kikötő, Notre-Dame-de-la Garde, Corniche (tengerparti útvonal), az út kb. 1 óra 15 perc
  2. körút: Vieux Marseille és a Terasses du Port (Panier negyed), az út 1óra 15 perc
  3. körút: A nyári szezonban a vonat a Frioul-szigeten áll meg, az út 30 perc