Le Panier

Le Panier Marseille

A Le Panier alig egy kőhajításnyira található a Port Vieux-tól, Marseille legrégebbi kerülete, amely tele van szűk és igen meredek utcákkal. Napjainkban nagyon népszerű környék felkapott a turisták körében, mivel kiváló éttermek, kisbolt és számos turisztikai látványosság a közelében található. A Panier felfedezésére ideális a Petit Train, amellyel erőfeszítés nélkül lehet a régi kikötőhöz le-fel közlekedni.

Le Panier negyed legjobb látnivalói

La Panier régen

Marseille lakói az ősi várost (többek között) az egykori Panier-dombon kezdték el építeni, és sokáig sáncok által elhatárolt terület volt, ahol keskeny, hosszú és egyben meredek sikátorokat alakítottak ki. Azon túl tilos volt az építkezés, ezzel is magyarázható a zsúfoltság a sötét keskeny utcákban, és a 4-5 emeletes házak a megjelenése, amelyek ma viszont híressé teszik a környéket. A 17. században a helyi burzsoázia elhagyta a kerületet, és túlzsúfolttá, rosszul karbantartottá vált. A városrész a 19. században a korzikaiakat és a nápolyiakat vonzotta, és a kerület a tengerrel kapcsolatos szakmák köré szerveződött, fejlődött tovább.

Le Panier látnivalók

Három nagyobb térrel rendelkezik. A kerület alsó felében található Place de Lenche, amelyet piacként és találkozóhelyként használták. A tér egy korzikai családról nevezetes, aki itt egy magánkúriát is építtetett. A Rue de la Republique-n található a kis Place de Lorette, majd a kerület legmagasabb pontján, egy dombtetőn található a Place des Moulins. Korábban számos malom állt a területén, de mára csak egy maradt fenn.

Az 1640-ben épült Vieille Charité a régi Marseille jellegzetes szimbóluma, amelyet a város szegényeinek és koldusai számára hoztak létre. A Hotel Dieu ma egy ötcsillagos szálloda, egy kicsit lejjebb, a kikötőnél található.

Marseille Le Panier

Le Panier napjainkban

A kerület napjainkban több fejlődési szakaszon ment keresztül, a korábbi rossz híre miatt még a helyiek sokáig elkerülték. Mára teljesen átalakult, és Marseille legismertebb éttermei is találhatók. A sétálóutcákban számtalan ajándékbolt, szappanokat árusító kézművesbolt létesült a turisták részére. Így ez az autentikus kerület vált a legnépszerűbb városrésszé az idelátogatók körében.

Le Petit Train – Notre Dame Tour Circuit 2

A turisztikai kisvonat a régi kikötőből indulva 3 útvonalat kínál, és a Circuit 2 vezet Marseille legrégebbi kerületeibe. Olyan műemlékek mellett halad el, mint a Hotel de Cabre, Hotel Dieu, az egykori Vieille Charité kórház, és fő szezonban fél órára megáll a Panier kerületben. A Le Petit Train április 1 és december 31 között közlekedik, az ára felnőtteknek 9 €, 3-11 éves korig 5 €, és 3 év alatt ingyenes.

Fotók: Wikipedia