Le Vieux Port

le vieux port de marseille

A Le Vieux Port ma Marseille társadalmi és kulturális központja, és legemblematikusabb helyszíne. Marseille 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és erre az alkalomra a város jelentősen megújult, többek között a Le Vieux Port (Régi Kikötő) is.

Le Vieux Port látnivalók

A Le Vieux Port az új kikötő, a Marseille Fos (hivatalos neve Grand port maritime de Marseille) miatt elveszette korábbi gazdasági és kereskedelmi jelentőségét, ma az egyik legfelkapottabb rekreációs hely Marseille-ben. A hagyományos halpiaca és a halászhajói őrzik a tengerre néző régi városképet.

Le Vieux Port régen

Marseille történelme az egykor Lacydonnak hívott régi kikötőben kezdődött. Az akkoriban mocsaras öböl több szempontból is ideális volt, védett a tengertől és az ellenségektől egyaránt. A régi kikötő bejáratát egy a mindkét oldalra kifeszített lánccal védték, amelyet sötétedés után feszítettek ki. A spanyolok 1423-ban elfoglalták és kifosztották Marseille-t, és a híres láncot a valenciai katedrálisban őrzik. Marseille évszázadokig egy nagyon zsúfolt, ugyanakkor kis területen koncentrálódó város volt. A 15. és 17. század között épültek a rakpartok, és a két legrégebbi épülete, a Gyémántház (Maison Diamantée) és a Hotel de Cabre. Az 1660-as években kezdődött el a város terjeszkedése a sáncok lebontásával. A tengeri forgalom olyan intenzívvé vált az 1840-es évekre, hogy a hosszas halogatás után végre sor került az új kikötő létrehozására. Ekkorra a marseillei kikötő már Franciaország második legfontosabb kikötőjévé vált. A Durance-csatorna vize 1849-ben érkezett meg a városba, amelynek nagy volt a jelentősége Marseille életében: egyrészt vízzel látta el a várost, másrészt megindult a Phocaean város ipari terjeszkedése, és különböző élelmiszeripari gyárak létesültek a környéken.

Marseille Vieux Port

Le Vieux Port ma

Ma Marseille legemblematikusabb helyszíne, és társadalmi és a kulturális élet központja. Számos műemlék például a Fort Saint Jean, Mucem, a Főszékesegyház (La Catédrale de la Major) a közelben található. Amikor az Olympique de Marseille labdarúgó csapata játszik, akkor azt a marseillei bárok is közvetítik, majd a szurkolók a Régi Kikötőbe jönnek a győzelmet megünnepelni. Itt találhatók a város legjobb éttermei, és ideális hely a sétára, miközben város hangulatát, lüktetését megtapasztaljuk. A kikötő számos városnéző túra kiindulópontja, és a Petit Marseille turisztikai kisvonat is innen indul a különböző látványosságokhoz. A szigetekhez (így az If várához) és a calanque-hoz közlekedő hajók is a Port-Vieux-ból indulnak.

Marseille Vieux Port

Fotók: Wikipedia