Camargue és Saintes-Maries-de-Mer

Saintes-Maries-de-la-Mer 

A Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban található Camargue egy megőrzött természeti terület, nevezetes az ikonikus rózsaszín flamingókról, és a ló és bikafarmjairól. A Földközi-tenger partján lévő Saintes-Maries-de-la-Mer népszerű zarándokhely és nyaralóhely. A camargue-i ​​táj szépségéről leginkább túrázva, kerékpárral vagy akár lóháton lehet meggyőződni, a település legtöbb szállodájából dzsipes túrákat és kerékpártúrákat szerveznek.

A Bouches-du-Rhône szívében található Saintes-Maries-de-la-Mer nem messze fekszik Arles városától, már az ókorban, a gall-római korban is lakott volt, majd a középkorban virágzott fel. Ismerté csak a 19. században vált cigányok fontos zarándokhelyeként. Máig leróják tiszteletüket védőszentjük, Sára, a Fekete Madonna (Kali Sara) előtt, minden év május 24-en egy fergeteges nemzetközi cigánybúcsú keretében.

Camargue és Saintes-Maries-de-la-Mer  látnivalói

Saintes-Maries-de-la-Mer Museum

A Camargue fővárosaként érdekes építészeti és történelmi örökséggel, kulináris hagyományokkal rendelkezik, mint például a gardiane (bikapörkölt) az aïoli tellina (petrezselymes fokhagymás kagyló), folyamatosan vonzzák a látogatókat a város éttermeibe. Turisztikai szempontból is jelentős, kifejezetten élénk a nyári időszakban, hiszen a fesztiválok és egyéb kulturális események mellett Saintes-Maries-de-la-Mer egy gyönyörű fehér homokos stranddal rendelkezik. Ideális a vízisportokra, kite szörfösök, kajakosok paradicsoma. A Saint Gardens yact kikötője 200 méterre fekszik a híres Stes Maries templomtól.

Notre-Dame-de-la-Mer templom

A 11. és 12. század között épült Saintes-Maries-de-la-Mer erődtemplom a barbár invázió idején védte a szentek ereklyéit a kalózoktól. A Notre-Dame-de-la-Mer templomot a 19. században történelmi emlékműnek minősítették. A település közepén áll büszkén Ben Cam szobra, míg az egykori városháza nevezetes a múzeumáról, amely a város régészetét és regionális folklórgyűjteményét mutatja be.

Arenes Saintes-Maries-de-la-Mer – Bikaviadal aréna

Már 20 éve július 14-e környékén a lovaglás művészete, valamint a bikák és lovak kerülnek az érdeklődés középpontjába, három napos lóvásárt és Pommery Trophy bikaviadalokat rendeznek a városi arénában. Fő eseményén 100 lovat nyereg és kantár nélkül ülnek meg ezzel tisztelegve a szabadság, és Camargue lovai előtt,. A bikaviadal-aréna mindig háromféle bikaviadal-bemutatót kínál- bikaviadalt, camargue-i ​​versenyt és corrida de rejónt.

Camargue természetvédelmi terület és Vaccarès- tó

Camargue

Camargue Dél-Franciaország kiemelt turisztikai látványossága, Arles városától keletre húzódik, magába foglalja a hatalmas Rhône-deltát, nyugaton pedig sós mocsarak veszik körül. Manapság a látogatók lovastúrákon, dzsipszafarikon és kerékpárral járják be a varázslatos tájat. A környék már az ókorban is nevezetes volt sóbányászatáról. Jó tudni, hogy a belső területe csak kerékpárral, vagy lóháton közelíthető meg, de számos istálló található Arles és Saintes-Maries-de-la-Mer közelében. A Vaccarés-tó a Camargue terület központjában található, egy sós tengermelléki tó, amely nemcsak a jellegzetes rózsaszín flamingóknak, hanem számos vándormadárnak gémeknek gólyáknak az élőhelye. A kb. 16 ezer hektáros terület a Camargue legnagyobb sós tava, amely sehol sem mélyebb 2,5 méternél.

Rózsaszín flamingók megfigyelése

A rózsaszín flamingók a Camargue egyik emblematikus jelképei, a különleges színt részben a táplálékban található karotinnak köszönhetik. A fiókák születéskor szürke színűek, majd a rózsaszín árnyalatot a fiatal flamingók kb. 3 éves kora környékén veszik fel. A Pont de Gau ornitológiai Park területén különféle ösvényeket és kilátótornyokat alakítottak ki – egyben ez Camargue legszebb természeti területe, valamint a Fangassier-tó, amely az egyetlen hely Franciaországban, ahol ez a gyönyörű madár szaporodik. Fészkelő időben (április-szeptember vége között) a rózsaszín flamingók egyik legnagyobb kolóniája látható. A Camargue Regionális Természeti Park területén keresztül 14 felfedezőút vezet, amelyek gyalogosan, kerékpárral, autóval járhatók be.A rózsaszín flamingók megfigyelésére vezetett túrákat szerveznek, az Arles és Salin- de-Giraud turisztikai irodáiban előzetesen foglalni.

Camargue

Paul Ricard Méjanes birtok

A camargue-i hagyományok és az itteni kultúra legjobban egy helyi farmon töltött látogatással ismerhető meg. A csordák azok a helyek, ahol a lovakat és bikákat tenyésztik, felkészítik a camargue-i ​​versenyekre, vagy a bikaviadal fesztiválokra. A farmokon lovaglásokat szerveznek, bemutatják a lovukra ülő bikacsordák őrzőinek munkáját.

A Camargue terület központja közelében található Paul Ricard Méjanes birtok, amelyet korábban a Saint-Louis cukorgyártó helyeként használtak. Népszerű attrakciója egy kis turista vonat a Petit Train Méjanes, amely a természetvédelmi park területén halad végig, de Camargue bikafarmja lóháton is felfedezhető. A birtokon lévő üzletben méjanes rizst, mézet, lekvárt és bikahúst vásárolhatunk.

Camargue

Arles

A Camargue kapujaként emlegetett Arles a másik legfontosabb város Saintes-Maries-de-la-Mer után. Az ókori római emlékei pl. az Amfiteátrum, Konstantin császár termálfürdőjének romjai az UNESCO világörökség része. Az Amfiteátrumban napjainkban camargue-i ​​ bikaviadal-bemutatót tartanak a számos kulturális program mellett. A leghíresebb modern látnivalók egyike az 56 m magas csavarodó torony a Luma Arles.