Avignon látnivalók

Avignon látnivalók

A Rhone partján lévő Avignon a pápák városaként ismert, páratlan történelmi múlttal rendelkezik. A fő látnivalói a történelmi negyedében találhatók, például a Pápai Palota, vagy az ikonikus St. Benezet híd, és a teljes terület része az UNESCO Világörökségnek. A város napjainkban a művészet és kultúra fellegvára, így turisztikai vonzereje jóval túlmutat a pápai örökségen, ideális Provence felfedezéséhez.

Avignon legjobb látnivalói

Avignon Franciaország déli felében, a Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban található. Avignon a világ legrégebbi városainak egyike, a különböző források alapján a görögök alapították i.e. 4-6. században, de az első európai egyetemet is itt alapították 1303-ban. A főbb turisztikai nevezetességek a történelmi központban koncentrálódnak.

Pápai palota – Palais de Papes

Avignon történelmi központjában a Palota téren (Place du Palais) található az Pápai palota, amelynek Avignon a hírnevét köszönheti. A monumentális épületkomplexum egy erőddel körbevett pápai székhelyként működött. Több mint 60 éven át épült, és a kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma volt a 14. században, amikor is V. Kelemen pápa Rómából Avignonba helyezte át a pápai udvart. Az impozáns épület jól mutatja, hogy mekkora hatalommal is bírt a pápaság a középkorban. A 15. századtól elveszette a jelentőségét, egyre inkább hanyatlani kezdett, és 1906-ig kaszárnyaként üzemelt. Ma része az UNESCO világörökségnek, és az elmúlt években több alkalommal restaurálták. A palota leghíresebb látványossága a falfestményekkel gazdagon díszített terem, amely Kelemen pápa irodája volt, ez a helyiségben maradt fenn a legjobb állapotban mind a mennyezet, és a fal egyaránt. A Pápai Palota egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Mivel mind a palota, mind a Saint-Bézénet híd nagyon felkapott desztináció, ajánlott a látogatást előzetesen lefoglalni. Nevezetes látnivaló a közelben a Place de l’Horloge, amely ma is Avignon szíve, a környékén a szűk utcácskákban bájos éttermek, kávézók találhatók.

Avignon Pápai Palota

St. Bézénet híd – Pont d’Avignon

A Rhone-on (már csak a közepéig) átívelő Saint-Bézénet híd szintén népszerű turisztikai célpont, a város emblematikus jelképe, amelyhez egy szép legenda kötődik. A 12. században épült híd egykor a Spanyolországból Olaszországig haladó zarándokút része volt. A hidat a 17. századig napi szinten használták a Rhone feletti szállításra. Ma része az UNESCO Világörökségnek, és a romos szerkezet ma turistalátványosság, és belépőjegy megváltása mellett látogatható.

Avignon St. Bézénet híd

Petit Palais Múzeum

Az avignoni pápaság 1309-1378-ig tartott, ezalatt az idő alatt számtalan híres templom és palota épült a városban – ezt követően az ellenpápák székhelyeként működött -. A Pápai palota létrehozása előtt a Petit Palais Múzeum épülete volt az avignoni püspökök rezidenciája, amely gótikus stílusú erődítmény épületként készült, jellegzetessége a középkori és reneszánsz erődítményekre jellemző külső vaskos épületfal. A múzeumban nem csak olasz reneszánsz festmények, hanem provence-i szobrok is láthatók, legfigyelemreméltóbb darabja a Szűz és gyermeke festmény, amely a világhírű művész Botticelli remeke.

Szűzanya székesegyház – Notre-Dame des Domes

Habár a Pápai Palota mellett a székesegyház méltánytalanul háttérbe kerül, érdemes a 12. századi templomot is meglátogatni. A külső oldalán, a tornyon a kinyújtott kezű Szűzanya aranyszobra áll, a hívek üdvözléséül. A főajtón belépve bámulatos freskó maradványok láthatók. A belső terei román stílusúak, és a légkör meghittséget áraszt. Nem csak a templombelsőt érdemes megcsodálni, hanem a 12. századból való főoltárát is a márvány püspöki székkel. A székesegyház a Place du Palais-on található.

Avignon Szűzanya székesegyház

Ile de la Barthelasse Park

Avignon kisváros, és az infrastruktúrája, a tömegközlekedéssel való ellátottsága kiváló, de nagy hátránya, hogy az óvárosi utcák zsúfoltak a turistáktól. Avignon ideális családos kikapcsolódásra is, például a Rhone szigetén található Ile de la Barthelasse Park, amely Franciaország legnagyobb folyami szigete. A látogatók gördeszkaparkot, úszómedencéket, és egyéb rekreációs létesítményeket találnak. A sziget a történelmi központ közelében található, és ingyenes felvonóval is megközelíthető.

Rocher de Doms Park

A Pápai Palota közelében található park Avignon egyik legkellemesebb és legnyugalmasabb helye, ahol rengeteg szórakozás várja a turistákat, és a helyiek körében is kedvelt. Kis barlangok, és szökőkutak, egy tó kacsákkal és hattyúkkal, ezenkívül több megfigyelő plattform is található, amely nem csak Avignon de a Rhone folyó felfedezésére is tökéletesek.

Villenneuve-les Avignon

A Rhone másik oldalán található Villenneuve-les Avignon, amelyet Avignon fiatalabb testvéreként emlegetnek. Érdemes felmenni a kilátóba, ahonnan Avignon másik arca tárul a szemünk felé. A legjobb fotók garantáltan a vízről készíthetők, ezért egy sétahajó túrára is érdemes benevezni, hiszen a vízről egész más képet kapunk a városról.

Hasznos tippek avignoni utazáshoz

Nem árt tudni, hogy Avignon meglátogatására a nyári hónapok a legideálisabbak, ősszel viszonylag sokat esik az eső. Kellemes a hőmérséklet, bár ekkor is változékony az időjárása, így nem árt esőköpenyt, esernyőt magunknál tartani és pár melegebb holmival is készülni. Érdemes júliusra időzíteni, mivel ez az ideje a városi színházi fesztiválnak. Az utcáin, és terein miniszínpadok állnak, és a jelmezes színészek különböző színes produkció láthatók.

Turistavonat

A Pápai Palotától rendszeresen indul egy kisvonat, kimondottan a turisták részére, amely lehetővé teszi, hogy a város távolabb fekvő nevezetességeit könnyedén meg lehessen csodálni. Előnye, hogy pontosan azokon a helyeken áll meg, ahol figyelemre méltó nevezetesség van, illetve, ahonnan a legjobb panoráma nyílik Avignonra.

Avignon látnivalók

Avignon szervezett programok

További utazási ötletek
Ferrara látnivalók
Münster látnivalók
Nápoly látnivalók
Ayia Napa látnivalók