Le MuCEM

Le MuCEM marseille

A Mucem Marseille új arcának egyik fontos szimbóluma, és nemzetközi szinten is elismert múzeum. A Mucem több részből áll, a J4 épület a tengerparton a Vieux-Port bejáratánál található, és kiállításoknak és kiemelt művészeti eseményeknek ad otthont. A Saint-Jean erőd Marseille egyik leglátogatottabb műemléke, a két helyszínt egy gyaloghíd köti össze.

Mucem – Mediterrán Civilizációk Múzeuma

A Mucem egy mozaikszó, a Musée des Civilizations et de la Méditerranée rövidítése, az első olyan múzeum, amelyet a Földközi-tengernek szenteltek. Maga a Mucem magában foglalja a Saint-Jean erődöt is, amellyel egy 115 m hosszú felfüggesztett gyaloghíd köti össze. A kocka alakú épület a J4 mólon található, és a Mucem szíve. Az épületet Rudy Ricciotti tervezte, és 2013-ban avatták fel.

Az épületet dokkok határolják, és egy finom betonháló veszi körül, amelytől a kinézete olyan, mintha egy fémcsipke kocka lenne. A J4 épület üvegezett kiállítótermeiből, a tetőteraszáról, és az épületet határoló rámpákról pazar 360 fokos kilátás nyílik a Földközi-tengerre, és az erődre. A gyaloghíd a J4 tetőteraszáról közelíthető meg. A J4 épületben állandó és időszaki kiállítások láthatók, és a területén különféle kulturális és művészeti programot szerveznek. A mediterrán galéria a J4 földszintjén tekinthető meg. Habár az épületet 2013-ban adták át, maga a múzeum története a 19. századig nyúlik vissza. A mediterrán témákon kívül a neolitikum, és a kortárs művészet jelentős gyűjteményeit őrzik – 250 ezer tárgyat, 200 ezer posztert, 350 ezer fényképet, és 150 ezer könyvet kezelnek -. A Mucem egész évben kedd kivételével nyitva tart (zárva május 1-jén, és december 25-én).

Marseille Mucem

Fort Saint-Jean

A Fort Saint-Jean egy teljesen felújított történelmi emlékmű, ma a város egyik leglátogatottabb attrakciója. Az építése a 17. századig nyúlik vissza, és Marseille történelmében meghatározó jelentőséggel bírt,  a stratégiai kikötő védelmére szolgált a Fort Saint Nicolas-sal együtt. Az egykori katonai erődöt a közelmúltban jelentősen felújították.

Marseille Mucem

Jegyár

Családi jegy ára: 18 €

Teljes árú jegy ára: 11 €

A megvásárolt Mucem jeggyel a J4-en kívül a Fort Saint-Jean összes kiállítása is szabadon látogatható.

Megközelítése

Marseille  Robert Laffont promenade 7

Metróval: Vieux-Port, vagy Joliette megálló

Villamossal: T2 vonal Joliette, vagy République, vagy Dames megállók

Fotók: Wikipedia, Pixabay