La Villa Méditerranée – Cosquer-barlang replikái

Marseille la villa mediteranée cousqer barlang

A La Villa Méditerranée-ben lévő 3D technológiával készült mesterséges barlang és kiállítás izgalmas program a családos látogatók számára. Bemutatja a Cosquer-barlang főbb művészeti geológiai és ásványtani területeit, a barlang reprodukciói és falfestményei láthatók a legmodernebb technika segítségével.

Újdonságok 2022-ben Marseille-ben családosoknak

Marseille-ben a La Villa Méditerranée  területén készítettek el egy mesterséges barlangot 3D technológiával. Az eredeti La Grotte Chauvet barlangot 3D technológiával azonos módon reprodukálták. A kutatások szerint az eredeti falfestmények i.e.19 000, és 27 000-ből származnak. Mivel a barlang környékén a Földközi-tenger folyamatosan emelkedik a világhírű Cosquer barlangot miután a látogatók elől elzárták. A látogatói kiállítási útvonal bemutatja a Cosquer barlang főbb művészeti geológiai és ásványtani területeit, a barlang reprodukciói és falfestményei láthatók a legmodernebb technika segítségével.

A Cosquer-barlang replikái – La Villa Méditerranée

Az Cosquer barlang projekt 2022 nyarán nyílt meg a látogatók számára, a projektben különböző szakmák (őstörténészek, geológusok, klimatológusok mellett a 21. századi virtuális valóság szakértői is) részt vettek.

la villa mediteranée-cousqer barlang

La Villa Méditerranée épülete

A kiállítótér a felső szinten egy látványos konzol épületben található, amely 40 m hosszan nyúlik át a egy medence felett, és egy szabadon megközelíthető kilátó veszi körül. Az alatta 19 m mélyen található víz 200 m2-es és 2,25 m mély mesterséges medence. Az épület minden szintjén pihenőhelyeket alakítottak ki, és liftek teszik lehetővé a mozgást az emeletek között- így a létesítményt a fogyatékkal élők is látogathatják.

Cosquer-barlang

A barlanglátogatás a 3 szintes épületben zajlik, átlagosan két órát vesz igénybe, maga a Cosquer-barlang az épület 2. szintjén található. A földszinti Cassidain búvárközpontban amatőr és hivatásos búvárok felszerelése látható. A kalandtúra egy képzeletbeli vízalatti bázisról indul az épület földszintjéről, ahonnan a legendás Henry Cosquer az őskori barlangok víz alatti felfedezésére indult. A 37 m mélyre egy felvonó segítségével lehet lejutni, (ami egy búvárkamrát szimulál) ahhoz, hogy a tengeralattjáró bázisra elérjünk. Így sem tartályra, sem búvárruhára nincs szükség. A látogatók speciális felfedező vagonokban foglalnak helyet. Az ismereteket audio headset segítségével lehet Philippe Caubére marseille-i színész tolmácsolásában meghallgatni, akár több nyelven is. 35 perc alatt a vagonokban ülve lehet az 1750 m2-es ősi barlangot felfedezni: 480 metszet és festmény látható, amelyek i.e. 19 000, és 27 000 évvel ezelőtt készültek.

la villa mediteranée Cousqer barlang

Amfiteátrum

A program ezzel nem ér véget, az amfiteátrumban egy dokumentumfilmet vetítenek, amely a Cosquer barlang felfedezésének történetét ábrázolja.

Mediterrán Galéria

A harmadik szinten a Mediterrán Galéria található, amely egy oktatási komplexum: jégkorszaki állatok életnagyságú reprodukciói, egy várandós Sapiens nő rekonstrukciója látható, mindezt audiovizuális és digitális vetítések teszik izgalmassá. A gyerekek és a felnőttek bepillantást nyernek a történelembe, megismerhetik az okokat, amelyek a barlang elöntéséhez vezettek. A galéria középpontjában a barlangban élt Homo Sapiens áll: kapcsolata az állatokkal, a környezetükkel, valamint a világról szóló látásmódjuk is megjelenik a művészeti ábrázolások által. Választ ad olyan izgalmas kérdésekre, hogy hogyan is éltek a gyűjtögető-vadászó őseink. Hogy néztek ki, hasonlítanak-e ránk? Ugyanakkor ráirányítja a figyelmet a Földközi-tengert is érintő környezeti problémákra, és az emelkedő vizek és az éghajlatváltozás okozta várható következményekre.

Megközelítése

La Villa Méditerranée

Promenade Robert Laffont

13002 Marseille

Nyitvatartás

A Cosquer Méditerranée minden nap nyitva tart.

Június-szeptember 25-ig (nyári nyitva tartás): 09:00-21:00 óra között.

Jegyárak

6 éves kor alatt a belépés ingyenes

Gyermekjegy (6-9 éves korig): 5 €

Diákjegy (10-17 éves korig): 10 €

Felnőtt jegy: 16 €

Belépőjegyek a helyszínen illetve online a létesítmény oldalán a https://www.grotte-cosquer.com/billetterie/ vásárolhatók.

Hasznos tudnivalók a Cosquer Méditerranée látogatásával kapcsolatosan

Biztonsági okokból a barlangba való belépés 3 év alatti gyermekek számára nem javasolt, mivel a 35 perces túra sötét térben zajlik, másrészt a látogatók speciális felfedező vagonokban foglalnak helyet, amelyet a látogatás ideje alatt nem lehet elhagyni. Amennyiben a szülő saját felelősségére úgy dönt, hogy gyermeke félelem nélkül élvezni fogja az előadást, akkor természetesen nincs akadálya a részvételnek. A galéria, az amfiteátrum, a búvárközpont, illetve a Le France kávézó bárki által elérhető.