Frioul-szigetek és If vára

Marseille If vára

A Frioul-szigetek a hírnevét az If várának köszönheti, és a hajókirándulás a városközpontból a legnépszerűbb marseille-i program. Különösen Ratonneau sziget alkalmas strandolásra, itt a turisztikai kisvonat is megáll. A szigetek egykor karantén szigetként működtek, és egy karantén kórházzal is rendelkezett, amelynek ma a maradványai láthatók. Évente rendezik meg a három napos híres úszóversenyt a Monte-Cristo Challenge-t amely az If várától a Prado strandokig tart.

Frioul-szigetek látnivalói

Ha marseille-i látogatás során a többet szeretne felfedezni, mint a régi kikötő és az óváros, akkor érdemes hajóra ülni és a varázslatos szigetvilágot is felkeresni. A Frioul-szigetek a Földközi-tenger ékszerdoboza, a Cananques Nemzeti Park része, ugyanakkor a sziget számos gyönyörű homokos stranddal és patakokkal szabdalt tájat kínál.

If vára, If sziget

If vára (Chateâu d’If) egy erődítmény Marseille-vel szemközt. Mikor 1516-ban I. Ferenc francia király a városban járt, felvetődött az ötlet, hogy a szigeten egy erődöt építsenek. Elszigetelt fekvése miatt hamarosan már, mint börtön működött, hiszen innen nehezebb volt a raboknak megszökni. Híres foglya José Custodio Faria volt, akit mint ”Monte Cristo grófja”Alexandre Dumas tett világhírűvé, és egyben a várat, amely azóta is a legfelkapottabb látnivalók egyike. A helyszínen olyan érdekes történeteket ismerhetnek meg a látogatók, mint a híres lyuk, amelyen keresztül Edmond Dantes megszökött. A börtön később az 1848-as lázadók, majd a kommunisták menedékéül szolgált. A nagyközönség előtt 1890-ben nyitotta meg a kapuit.

if vára marseille

If várának megközelítése

A kompok a Régi Kikötőből és a Mucem Múzeumtól rendszeresen (időjárásfüggő) indulnak, a hét minden napján közlekednek. A vár hétfőnként zárva tart.

Caroline kórház

A szigetek mindig is a földközi-tengeri hajósok kikötője volt, és egykor karantén szigetként működtek, Az L’hopital Caroline kórház egy 19. századi karantén kórház maradványai, amelyet sárgalázzal fertőzött betegek gondozására hoztak létre. Marseille felszabadulásakor részben elpusztult, majd 1971-ben a városi tanács megvásárolta az addig üresen álló épületet. Évente egy-két alkalommal megnyitják a látogatók előtt.

Caroline kórház Frioul-szigetek Marseille

Frioul-szigetek

A szigetcsoport összesen 4 szigetből áll, Marseille-vel szemközt találhatók: Pomégue, Ratonneau, Tiboulen és If, és 1971 óta Marseille-hez tartoznak. Legnagyobb települése Port-Frioul, amely egy kikötővel és 700 kikötőhellyel rendelkezik. Néhány üzlet, étterem is található.

A Pomégue sziget csak 2,5 km hosszú, és lenyűgöző panorámát kínál. Egyes területein rendkívüli sziklaformák alakított ki a tenger. A könnyű séta a Berry-féle partfal végénél indul és a régi Cavaux katonai erődítménynél ér véget, 45 perc alatt járható be.

Az aquafarm területe a 17. században karantén kikötőként működött, ma aranykeszeget és sügért tenyésztenek. A szigetek körüli száraz éghajlat létrehozott egy sajátos, ritka őshonos növényvilágot. Az állatvilágára a tengeri madarak bősége a jellemző, mint például a sárgalábú sirály, amelyet gabian-ként neveznek a helyiek.

Különösen Ratonneau sziget alkalmas strandolásra, és a turisztikai kisvonat is megáll. A 2,7 km hosszú sziget gyalogszerrel is bejárható, de a tája kevésbé vadregényes. A főszezonban a komp éjszakai közlekedik, és számos étterem, és bár működik.

Ratonneau Saint Estéve strand

Saint Estéve strand a szigetcsoport egyetlen igazi strandja, amely népszerű a gyönyörű türkiz víze miatt, amely színes víz alatti ösvényt rejt. Az 5 bójával jelzett részen gazdag állat és növényvilág figyelhető meg. A mólótól 30 perces sétával érhető el. A strandon egy kis kávézó, zuhanyzók és WC található és a főszezonban vízimentő is működik.

Tiboulen de Ratonneau a Ratonneau szigettől nyugatra fekszik, a búvárkodók körében közismert és népszerű. Mivel a szigetcsoport védett a Mistraltól, és a speciális víz alatti áramlások miatt egy változatos állat és növényvilág alakult ki. Mélyre merülve a tapasztalt búvárok egy 2. világháborús német bombázó roncsait is felfedezhetik.

Monte-Cristo Challenge

Az első Monte-Cristo Challenge eseményre 1999-ben került sor, a három napos híres úszóversenyt minden évben júniusban rendezik meg. A rajt a misztikus If vára, és a Degaby-sziget (a déli Marseille-i öbölnél), a célállomás pedig a Prado strandok. A futam 5 különböző útvonalat kínál, akár 1 km, 2 km, 2,5 km, 3,5 km és 5 km-es távokra lehet benevezni.