Így érdemes felkészülnöd egy állásinterjúra

Sokan szinte szabályosan rettegnek egy állásinterjútól, pedig erre nincs semmi okuk. Leginkább azért nem, mert megtehetsz mindent, a végkimenet így is úgy is egy online rulett pörgetéshez vagy egy érme feldobásához fog hasonlítani. Attól függően, hogy kik interjúztatnak és nekik milyen napjuk van vagy sikerül jó benyomást tenned, vagy nem. Nem kell tehát túlságosan rágörcsölnöd. Menj el, legyél formában, igyekezz a legjobb formádat hozni, a többi pedig úgyis a szerencsén múlik. Nem érdemes túlgondolnod a dolgot fejben. Másrészről pedig, ne felejtsd el azt sem, hogy könnyen lehet, hogy az interjúztatók is ugyanúgy izgulnak, mint te. Nem mindenki szeret interjúztatni és még akinek nem okoz gondot, az is egy kicsit mindig izgul, legyen a háta mögött akárhány interjú. Ennek megfelelően a legfontosabb, hogy aktívan hozzájárulj ahhoz, hogy ki tudjon alakulni egy kellemes, feloldott légkör, amin belül konstruktív, kölcsönös szimpátiát ébresztő párbeszédet tudtok folytatni.

Gondolt át Milyen Kérdéseket Kaphatsz

A sablonszerűen visszamondott, előre begyakorolt válaszokat senki nem szereti, de ennek ellenére fontos, hogy gondolkozz azon, hogy nagyjából mit szeretnél válaszolni a leggyakoribb kérdésekre. Ahogy azon is, hogy egyáltalán milyen kérdésekre számíthatsz majd. Lehet, hogy nem éppen az álom melódra interjúzol és őszintén nem is nagyon tudod megindokolni, hogy miért szeretnél ott dolgozni, de ha szükséged van a munkára, akkor mondanod kell valami meggyőzőt. Nem kell túlságosan ferdíteni azokra a tipikus kérdésekre, hogy “Miért szeretnél nálunk dolgozni?”, vagy “Hogyan képzeled el magad nálunk 3 év múlva?”. A lényeg, hogy összeszedetten, tömören, lényegretörően rudj válaszolni. A saját szavaiddal, nem pedig egy betanuld választ visszamondva. Ne felejtsd el, hogy egy állásinterjú nem tart napokig, így semmilyen kérdésre nem érdemes 1-2 percnél hosszabb választ adnod, mivel akkor utána nem jut idő arra, hogy kibontakozzon egy természetes kétoldalú diskurzus közted és az interjúztatók között. A cél minden állásinterjúnál alapvetően az, hogy szimpatikus benyomást tegyél és a párbeszéd kellemes, oldott keretek között történjen. Egy 30 perces vagy 1 órás interjú alatt nem sokat lehet megtudni valakiről, főleg akkor, ha az interjú nem tartalmaz sok munka specifikus kérdést vagy feladatot. A sikeres interjú kulcsa a jó kommunikáció és a megfelelő felkészültség. Sokszor fontosabb az, hogy milyen benyomást tudsz tenni élőben, mint az, hogy mi áll az önéletrajzodban.

Gondold át Milyen Kérdéseket Szeretnél Re Feltenni

Mindig kérdezz! Bár sok helyen meg is fogják kérdezni, hogy neked milyen kérdéseid vannak, ha nem tesznek így, akkor is tegyél fel legalább egy-két releváns, értelmes kérdést. Jobb esetben amúgyis van, amire rákérdeznél az állással vagy a céggel kapcsolatban, de ha nincs, akkor is azt sugallod a feltett kérdésekkel, hogy érdeklődő és proaktív vagy. Magadtól soha ne hozd szóba a fizetés kérdését. Ha az interjúztatók szóba hozzák, akkor természetesen képviseld az elképzelésed, de proaktívan nem érdemes szóba hoznod, mert az sokszor negatív benyomást kelt, hiába, hogy egyébként egyértelműen döntő szerepe van. Olyan is előfordulhat, hogy az interjú alatt semmilyen szó nem esik a fizetésről és csak utólag tesznek neked egy ajánlatot. Ilyenkor ne habozz felvenni a kapcsolatot a megfelelő emberekkel és finoman, de határozottan puhatolózni, hogy van-e mozgástér növelni a számokat. Ha abszolút nincs ötleted, hogy milyen kérdéseket tehetnél fel egy állásinterjún, akkor lent találsz néhány rendkívül átlagos kérdést, amelyet te is felhasználhatsz:

  • 3-5 éves távlaton belül milyen karrierfejlődési és előrelépési lehetőségek lennének a cégen belül?
  • Mennyire tudok ennél a cégnél hosszú távra tervezni?
  • Tudnátok röviden mesélni a céges filozófiátok legfontosabb elemeiről, a cég működéséről?
  • Milyen tervei vannak a cégnek a következő 5-10 évre vonatkozóan?
  • Én alapvetően csapatjátékosnak tartom magam. Nálatok mennyire jellemző a céges csapatok közötti összetartás, mennyire tudnak a kollégák hatékonyan együtt dolgozni?

Nézz Utána a Cégnek és Válaszd meg Megfelelően az Öltözeted

Teljesen mindegy, hogy óriáscéghez vagy totál ismeretlen kis céghez mész interjúra, nagy valószínűséggel pár alapvető információnál többet nem fogsz tudni az adott vállalatról. Sok helyen külön rá is kérdeznek, hogy tudsz-e valamit a cégről, különösen akkor, ha nagyobb, ismertebb vállalatról van szó. Ha ilyenkor hebegsz-habogsz, nem tudsz értelmeset válaszolni, az igen negatívan tudja befolyásolni az esélyeidet. Alapvető elvárás, hogy megtiszteld annyira az interjúztatókat, hogy legalább azzal felkészülsz az interjúra, hogy 15 perc alatt utána olvasol vagy utánakérdezel az adott cég tevékenységének és történetének. Mivel foglalkozik, mik a főbb tevékenységi körök, mely országokban aktív, hány munkavállalója van, mely országban van a központ, mikor alapították, mik a céges filozófia főbb elemi és hasonló információk. Kis cég esetén nyilván ez kevésbé releváns, de egy nagyobb cégnél mindezen információk általában már egy egyszerű Google kereséssel azonnal elérhetőek.

Szintén nagyon fontos, hogy az öltözeteddel is megtiszteld az interjúztató személyeket. Az interjú nem csak neked teher. A cég oldaláról a résztvevők ugyanúgy időt töltöttek el azzal, hogy átolvasták az önéletrajzodat, gondolkoztak mit szeretnének kérdezni tőled, átgondolták milyen szereplőt kell keresniük az adott munkakörre és te mennyire felelhetsz meg ennek, és így tovább és így tovább. Sok esetben pedig nekik sem biztos, hogy annyira sok kedvük van az interjúhoz, így ha ezek után még alulöltözötten, láthatóan lelkesedés nélkül érkezel, az könnyen kiverheti a biztosítékot. Túlöltözöttnek mindig jobb lenni, mint alulöltözöttnek. A legtöbb állásinterjúra érdemes öltönyben, ingben, nyakkendőben érkezned. Kerüld az olyan “modern” kombinációkat, mint a pólóra rávett zakó vagy a sportcipő öltönynadrággal, esetleg a mellkasig kigombolt ultra-feszülős ing csőgatyával. Ezek a stílusok semmilyen professzionális kiállást nem sugároznak, nem szórakozni vagy bulizni mész, hanem állásinterjúra.