Mi a titka annak, hogy Marseille Franciaország futball fővárosa?

Marseille Franciaország

Marseille, a francia kikötőváros, Európa egyik legrégebbi települése, oly sokak számára ismert a hangulatos kikötőjéről és különleges kultúrájáról. Ám kevesen vannak tisztában azzal, hogy Marseille valójában a francia futball központja is.

Ezen városnak otthont ad az Olympique Marseille, az egyetlen francia klubnak, amely valaha megnyerte a Bajnokok Ligáját. Emellett Marseille büszkélkedhet a futball történelmének egyik legnagyobb francia játékosával, Zinedine Zidane-nal, aki itt született.

Ebben a cikkben Kollár Aladár, a vendégszakértő segítségével mélyre hatolunk abba, hogy miért tekinthető Marseille Franciaország futball fővárosának, és milyen érdekességeket rejt ez a város a futballrajongók számára.

Olympique Marseille: Franciaország egyik legsikeresebb klubja

Az Olympique Marseille, rövidítve OM, beírta nevét a történelembe 1993 májusában, amikor elsőként, és egyelőre egyetlenként, egy francia klubként hódította el a Bajnokok Ligáját.

Az 1899-ben alapított klub kilenc bajnoki címet, tíz Coupe de France címet, három Coupe de la Ligue címet, három Trophée des Champions címet, egy UEFA Bajnokok Ligája díjat és egy UEFA Intertotó-kupát nyert.

A Stade Vélodrome: egy bajnoki stadion története

Olympique de Marseille

A klub otthona a Stade Vélodrome, amely nem csupán egy stadion, a marseille-i futballtörténelemnek szerves része és az itt zajló meccsek hangulata hírhedt egész Európa szerte.

Itt a szurkolói keménymagnak két fő szárnya van, amelyek a stadion északi és déli, kapuk mögötti részein helyezkednek el: a Virage Nord De Peretti és a Virage Sud Chevalier Roze. Az előbbit a Marseille Trop Puissant szurkolói kemény mag csoport néhai vezetőjéről Patrice de Peretti-ről nevezték el, az utóbbit pedig Nicolas Roze nemesről, aki az 1720-as marseille-i pestisjárvány idején kórházat hozott létre.

Marseille-i látnivalók futballszurkolók számára

Marseille látnivalókban nagyon gazdag város, itt csak a futballal összeköthető helyszínekre térünk ki.

  1. Az Olympique Marseille múzeuma – Itt lehet megismerni a klub történetét és legendás pillanatait.
  1. La Canebière – A város egyik fő utcája, sokan a marseille-i Champs-Élysées-nek nevezik. Ez az a hely, ahol a szurkolók előszeretettel ünneplik a győzelmeiket.
  1. Vieux-Port – A régi kikötő a másik nagy színtér a szurkolói ünneplésekre. Nemzetközi versenyek alatt híresült el, mint meccsnézési központ, ahol több nagyobb összetűzés is volt különböző szurkolói csoportok közt. A leghírhedtebb talán az 1998-as VB alatt volt, az Anglia Tunézia meccs során. A Guardian egyik fotósa, Tom Jenkins, így emlékezett vissza arra a napra:

„Amint kijöttem a marseille-i pályaudvarról, egyből nyilvánvalóvá vált, hogy egy feszültség alatt lévő városban vagyok, amely annyira különbözött attól a finomkodó Párizstól, ahonnan az angolok nyitómeccséjére utaztam. A taxisofőröm nagyon idegesnek tűnt, amikor arra kértem, hogy vigyen el a régi kikötő területén lévő szállodámba. Lerakott olyan közel, amennyire csak tudott és alig volt időm fizetni, mielőtt rálépett a pedálra és elmenekült onnan. Az egész kikötő területe kaotikus volt, rendőrök és emberek mindenhol az utcákon.”

A marseille-i szubkultúra és annak a futballra való hatása

Mint Európa egyik legrégebbi kikötővárosa, amely 2600 éves múltra tekint vissza, Marseille mindig is egy kulturális olvasztótégely volt. Jártak itt görögök, akik a város alapítói, rómaiak, vizigótok és sokan mások a történelem során.

Miután Franciaország kivonult Algériából, Marseille vált otthonná számos pied noir-nak és azoknak az algériaiaknak, akik a mediterrán éghajlat miatt otthon érezték magukat a városban. Ezáltal Marseille mindig is egyedi karakterrel bírt, amely sok szempontból inkább emlékeztetett más földközi tengeri kikötőkre, például Nápolyra, mintsem egy tipikus francia településre.

Mint sok kikötőben, Marseille-ben is régóta létezik egyfajta bűnözői szubkultúra. A sziget közelsége miatt a korzikai maffia számára Marseille ideális központtá vált a múlt század közepén.Szoros együttműködésben a szicíliai, török és amerikai szervezett bűnözőkkel, Marseille-ből irányították minden idők egyik legelhíresültebb kábítószer-csempészési hálózatát. Erről a témáról készült egykoron egy film is Gene Hackman főszereplésével, „A Francia kapcsolat” címmel.

Marseille ma ismert Franciaország legveszélyesebb városaként, ahol számos olyan környék található, amelyeket még a rendőrök is óvatosan kereszteznek. 

Ennek eredményeként Marseille-ben egyfajta keménység jellemzi az embereket, amely más városokban nem tapasztalható, és ennek hatása érezhető a futballszurkolói kultúrában is. A város kikötőjének drukkolói hangosabbak, fanatikusabbak és szenvedélyesebbek, mint bármely más hasonló csoport az országban.

Online szórakozás a mérkőzések között – a legjobb foci tippek

Az a fajta szenvedély, ami a marseille-i szurkolókat jellemzi megtalálható a sportfogadások világában is. Aki pedig a szenvedélyt az okos döntésekkel párosítja, könnyen jöhet ki jól belőle. Főleg ha a legjobb foci tippeket alkalmazza a döntéshozatalban.

Ebben segít a Mighty Tips stábja, akik ingyen útmutatások tömkelegét biztosítják a tudnivágyók számára, legyen az a legjobb és legmegbízhatóbb bukmékerek listája, foci tippek, vagy az aktuális sporteseményekre vonatkozó tanácsok. Labdarúgó tippek a Mightytips ingyenesen elérhető útmutatóiban naprakészen várják az olvasót.

Összegzés: Marseille a szenvedélyek városa

A város különleges hangulatának és egyedülálló kultúrájának köszönhetően az Olympique Marseille külön utat jár a francia futball világában, amit mi sem bizonyít jobban mint az hogy, függetlenül attól, hogy a párizsi nagycsapat, a PSG, a katari pénzek jóvoltából több száz milliónyi eurót költött az elmúlt években, mégsem sikerült nekik mégcsak közel se kerülni ahhoz amit az OM több mint harminc éve már megtett, azaz BL-t nyerni.

A nagy legenda, Zidane is inkább a szülővárosában folytatná edzői karrierjét a fia, Luca szerint:

“Nem tabu apámat az Olympique Marseille-el összekapcsolni. Nem beszélünk erről túl sokat, ő maga fogja meghozni a döntését. Bármi is történik, boldogok leszünk. A PSG-ben látni egy kicsit bonyolultabb.”

Ebből kifolyólag bátran mondhatjuk, hogy nem csak a foci tippek iránt érdeklődő futball rajongók számára lesz érdekes nyomon követni az OM-el kapcsolatos fejleményeket.

Végszóként: aki járt már ott, tudja hogy, azon kívül, hogy Marseille látnivalókban gazdag, egyben egy szenvedélyekkel teli hely is. A szenvedély pedig elengedhetetlen egy virágzó futball kultúra számára. Talán ezért is Marseille Franciaország futball fővárosa.

Fotók forrása: unsplash.com