A lottótól a Neon54 kaszinóig – a francia szerencsejátékok története

Ma, ha az online térben elérhető játékokról, kikapcsolódási lehetőségekről van szó, mindenképp előkelő helyen állnak a különböző szerencsejáték platformok. Nyilván senkit nem lep meg, hogy az olyan oldalak, mint a https://neon54casinos.com címen elérhető Neon54 rengeteg érdeklődőt vonzanak, hiszen mégis csak arról az országról beszélünk, ahol eredetileg kifejlesztették és elterjedt a blackjack.

Azonban, eléggé hosszú és rögös út vezetett az első kaszinóktól a ma ismert Neon54 jellegű online játékhelyekig, amiről a folytatásban bővebben is szó esik majd. Előbb azonban következzen egy pillanatfelvétel, arról, hogy is áll jelenleg ez az üzletág Franciaországban.

A 2020-as adatok szerint a francia szerencsejáték piacon a sportfogadási platformok vannak túlsúlyban. Az olyan oldalak, amilyen a Neon54, ahol sportfogadásra is lehetőség van, a piac 53%-át teszik ki, összességében pedig 4,5 millió francia látogatja a különböző online szerencsejáték oldalakat.

Annak ellenére, hogy az olyan online platformok előretörése révén, amilyen a Neon54, sokan temetni kezdték a hagyományos kaszinókat, erről szó sincs, amit a világ számos országának adatai alátámasztanak. Nyilván számos előnye van annak, ha online tudnak a játékosok játszani, de természetesen, ha valaki a békebeli, hagyományos kaszinó hangulatot keresi, az ellátogat egy ilyen létesítménybe.

Ami a francia helyzetképet illeti, elmondható, hogy a forgalom többségét a szárazföldi kaszinók biztosítják. Az iparág növekedési rátája, amit az előrejelzések a 2023-2028 időszakra jósolnak 7,2%.

A fenti adatok fényében és annak tudatában, hogy számos, ma is népszerű szerencsejáték éppen ebből az országból származik, talán meglepő számodra az információ, miszerint ebben az országban a kaszinózás egészen a 18. század végéig tiltott volt.

A fürdővárosoktól a nyerőgépekig

A középkor során több próbálkozás is történt a szerencsejátékok valamilyen szintű legalizálására, de végül is az aktuális uralkodók ezt minden esetben megakadályozták. Napoleon volt az a vezető, aki megértette, hogy az emberek körében komoly igény van erre a fajta időtöltésre, ugyanakkor azt gondolta, hogy ezekben a létesítményekben a polgárok ki is engedhetik a gőzt.

Az első kaszinók így Napoleon rendelete értelmében a különböző fürdőhelyek közelében létesülhettek. Ezzel a vezető két legyet szeretett volna ütni egy csapásra. Egyrészt, ilyen formában szerette volna visszaszorítani az illegális szerencsejátékokat, amelyek épp a tilalom miatt harapóztak el a korábbi időszakban.

A másik ok pedig kifejezetten üzleti volt: arra szerette volna ösztönözni a franciákat, hogy utazzanak ezekbe a fürdővárosokba és lendítsék fel az ország turizmusát.

A gyeplőt azonban a későbbiek során viszonylag lassan engedték meg. 1919-ben ugyanis törvénnyel tiltották meg Párizs 100 kilométeres körzetében a kaszinóépítést, ami alól csak egyetlen kivétel volt 1931-ben, ekkor nyílt meg az Enghien-Les-Bains.

Az ország csak 1969-ben engedélyezte a kaszinóknak a craps, a blackjack és a rulett megszervezését, a negyedik népszerű kaszinójáték, a nyerőgépek azonban még sokáig tiltott kategóriában maradtak, egészen 1987-ig.

Az online kaszinózás természetesen ebben az országban is átalakította az iparág működését, jelenleg több mint 200 engedélyezett kaszinó működik Franciaországban, emellett, az oda látogató turisták a számos online platform szolgáltatásait is korlátozások nélkül élvezhetik.

Fotó: Pixabay