Marseille látnivalók

marseille

Marseille kozmopolita nagyváros, hatalmas hajózási és kulturális örökséggel rendelkezik. Marseille-nek rendkívül jó az elhelyezkedése, hiszen olyan települések, mint Aix-en Provance, vagy Nizza könnyen megközelíthetők. A város kiváló hétvégi kiruccanásra, de gyönyörű tengerpartja és a közeli természeti látnivaló miatt akár hosszabb nyaralásra is. A város a klasszikus kulturális programok mellett kulináris élményeket kínál.

Marseille Franciaország egyik legnagyobb és legrégebbi városa. 2600 évvel ezelőtt alapították, és napjainkban is a Mediterráneum központi kikötőjével rendelkezik. Máig őrzi különleges történelmi értékeit, ugyanakkor a lüktető multikulturája, és a tengerparti városokra jellemző atmoszférája elbűvöli az idelátogatókat. Maga a város és hatalmas kikötője az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, köszönhetően annak, hogy 2013-ban egyike volt Európa kulturális fővárosainak.

Marseille látnivalók – főbb nevezetességek

Le Vieux Port- Régi kikötő

A régi kikötő napjainkban is a város központja és szíve. Az egykori hatalmas tengeri kikötőbe a gyarmatokról érkező áruk tömege futott be, amely a város aranykorát biztosította. A Le Vieux Port-ban a jelen keveredik a múlttal, luxus jachtok és régi halászcsónakok egyaránt láthatóak. Turisztikai szempontból a kikötő bármilyen tevékenységhez tökéletes kiinduló pont. Reggelenként hagyományos halpiac működik, de itt találhatók a városi kisbuszos és vonatos lehetőségek is.

le vieux port de marseille

Erődök

A kikötőt két erőd határolja. A Fort Saint-Jean a kikötő bejáratánál épült város védelmére, érdekessége a hatalmas négyzet alakú tornya, és a később épült lámpástornya. A Saint Nicolas erődöt XVI. Lajos építette, hogy lázadás estén Marseille-t távol tartsa. A Consiegnes Sanitaries gyönyörű épülete az Egészségügyi Szolgálat székhelye volt, amely a 18. században felelt a járványok megelőzéséért és behurcolásáért, valamint a karanténért.

marseille Forteresses

L’Abbaye Saint – Victor – Szent Viktor-kolostor

A Szent Viktor kolostor a város egyik legrégebbi épülete, amely Notre-Dame de la Garde székesegyháztól egy könnyed sétával megközelíthető, napjainkban színes zenei fesztiváloknak ad otthont.

marseille Szent Viktor-kolostor

La Canebière

A város egy régi és új városrészre osztható. Az óvárosban szűk utcákban és sikátorokban lehet bolyongani, de elhagyva a városközpontot modern épületek és széles utak jellemzők. A La Canebière út köti össze a Szent Vince templomot a régi kikötővel, az emblematikus sugárút a város egykori gazdagságát szimbolizálja. Hatalmas szállodák, és pazar rezidenciák övezik, amelyek az egykori leggazdagabb marseille-i kereskedők tulajdonában álltak. Ma a legjelentősebb hotelek, és a Marseille-i Operaház is itt található.

Marseille Canebiere

Basilica Notre- Dame de la Garde-  Notre-Dame de la Garde székesegyház

A város egyik ikonikus épülete, egy domb tetején, a Garde Hill (154 m) található, amely neobizánci stílusban épült, és 1864-ben szentelték fel. A dombnak, mint megfigyelő állomásnak Marseille védelmében volt szerepe. A későbbiekben egy erődöt, majd egy szentélyt is építettek. Azonban mint zarándokhely a 19. századra túl kicsinek bizonyult, ezért építették a bazilikát, amely építészetében szorosan illeszkedik a marseille-i projektek sorába. A Garde Hill-ről és templomból lenyűgöző panoráma nyílik a kikötőre és az If várára.

Marseille Basilica Notre Dame de la Garde

Le MuCEM – Európai Civilizáció Múzeuma

A kikötő végében álló múzeum nem csak a kiállítása miatt népszerű (történelmi, régészeti, antropológiai és művészeti gyűjtemény), hanem maga a modern épület is. A híd, amely a múzeumot összeköti az erőddel folyamatosan nyüzsög a turistáktól.

Le MuCEM marseille

Chatedral Nouvelle Major – Nouvelle Major katedrális

Az új székesegyház helyén már az 5. század óta számos épület állt. A Nouvelle Major katedrális hűen tükrözi a város 19. századi gazdasági és demográfiai fellendülését. Római bizánci stílusban épült, a mérete monumentális: a hossza 146 m, a főkupola közel 70 m magas, és 18 m átmérőjű.

Chatedral Nouvelle Major Marseille

Palais Longchamp

A Palais Longchamp palota parkjában található 1869-ben épült emlékmű, amelynek érdekessége, hogy a Durance-csatorna vizének Marseille-be való bejuttatásának sikerére emelték. Ennek az 1835-ös kolerajárvány miatt volt jelentősége, hiszen a csatorna biztosította a város vízellátása. A helyszínen emellett Szépművészeti, és Természettudományi Múzeum, és botanikus kert is található. Ezenkívül az Obszervatóriuma antik hangszereknek és a csillagászatot népszerűsítő előadásoknak ad otthont.

Palais Longchamp Marseille

La Corniche

A várost sziklafallal övezett tengeröblök, calanques-ok veszik körül. A tenger felett magasodik a gyönyörű sétány, amely öt kilométer hosszú, a környékén az egykori gazdag marseille-i lakosok luxusvillái húzódnak. A sétányról fantasztikus panoráma nyílik a Frioul-szigetekre, és a Chateâu d’If-re.

La Corniche Marseille

Le Panier negyed

A kikötő közelében húzódik a Le Panier negyed, amely Marseille legrégebbi része. Aki szeret ódon hangulatú sikátorokban bolyongani, és kisboltokban nézegelődni, feltétlenül látogasson el. A negyedben található a Régészeti Múzeum, amely jelentős egyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik, vagy a Centre Vieille Charité Kulturális és Kiállító Központ.

Le Panier Marseille

 Chateâu d’If – If vára

A kis szigeten lévő vár a legfelkapottabb látnivalók egyike. A 16. századi várbörtön jól ismert Dumas Monte Cristo grófja című regénye kapcsán. Az erődítmény kezdetekben védelmi célokat szolgált, de későbbiekben kizárólag börtönként működött. A sziget könnyen megközelíthető húsz perces hajókázással.

Marseille If vára

Cours Julien

A hangulatos negyed a Cours Lietaud és a La Plaine között húzódik. A sétáló utca nevezetes bohém hangulatú kávézóiról, éttermeiről, de kulturális rendezvények sokszínűségéről. Csak Cours Ju-nak nevezett negyedben felkapott szórakozóhelyek, és galériák találhatók.

Cours Julien

Marseille utazási tudnivalók

Marseille szállás

Marseille szervezett programok